Otsonointi / hajunpoistaminen

Hajunpoisto otsonointimenetelmin

Otsonointi on tehokas ilmanpuhdistusmenetelmä, kun huoneisto tai tila halutaan hajuttomaksi. Teemme huoneistojen hajunpoistoja otsonointimenetelmällä esimerkiksi kuolintapauksissa tai tupakan tervanhajun vähentämiseksi. Otsonointi tehoaa myös asuntoihin, joissa on käytetty erillaisia tuoksukynttilöitä tai suitsukkeita. Paistorasvan haju ja eläinperäiset hajut on myös mahdollista saada pois.

Hengitysliiton lausuma lyhytaikaisesta otsonoinnista

Lyhytaikainen otsonointi

Hajuhaittojen korjaamisessa käytettäviä lyhytaikaiseen ja tehokkaaseen otsonointiin tähtääviä menetelmiä ei pidä sotkea tässä esiteltyyn otsonaattorityyppiin. Ne voivat olla oikein käytettyinä hyödyllisiä. Lyhytaikaisen otsonoinnin aikana tiloissa ei saa oleskella. Käsittelyn jälkeinen varoaika on oltava ainakin kaksi vuorokautta ennen tilojen käyttöönottoa.

Luettavissa kokonaisuudessaan tästä

Hajunpoisto Odor-pesumenetelmin

Odor-pesulla tarkoitetaan sitä, että kaikki tilan pinnat käydään läpi käsinpesumenetelmin käyttäen odor-hajunsyöjäpesuainetta. Pestään sienillä ja caritaliinoilla ovet, ovien karmit, saranat, patterit, listat, ikkunakarmit, seinät, lattiat, hyllyt ja kaapinovet sekä kaikki pinnat paitsi katto. Odor-pesu tehdään usein yhdistettynä otsonointiiin.

Voimakkaasti tupakalle haisevat ja pinttyneet asunnot, joissa on tupakoitu useita vuosia, pestään ensin Odor-pesulla. Tämän jälkeen suoritetaan otsonointi ja vasta sen jälkeen tehdään maalaukset.

Otsonoinnin hinta

Haluatko tietää kuinka paljon otsonointi maksaa? Katso hinnasto täältä tai ota suoraan yhteyttä puhelimitse.

Älä anna hajujen häiritä – Otsonista nopea apu epämiellyttävien hajujen poistoon

Moni kohtaa asuntokauppojen tai asunnon vaihdon kanssa odottamattomia ongelmia: huoneisto haisee tunkkaiselta, tai ilmassa leijailee pinttynyt kissan ja tupakan tuoksu. Vaikka seinät, kaapit ja kaikki tasot ja pinnan on moneen kertaan pesty ja puunattu, epämiellyttävät hajut pysyvät ilmassa sitkeästi.

Jos painit hajuongelmien kanssa, et ole ongelman kanssa yksin. Pahat hajut monille aiheuttavat mielipahaa ja pahimmillaan jopa terveysongelmia. Astmaatikot ja allergikot saavat silmäoireita, ja pahimmillaan epäpuhtauden sisäilmassa aiheuttavat hengenahdistusta. Herkästi oireilevat eivät voi oleskella asunnossa kovinkaan montaa minuuttia, kun oireet jo iskevät iskevät päälle.

Vaikka ongelma ei olisi näin vakava, hajut saattavat muuten häiritä ja heikentää elämänlaatua. Epämiellyttävistä hajuista ei tarvitse kenenkään kärsiä. Jos kotikonstit hajunpoistossa loppuvat kesken, eivätkä edes Niksi-Pirkan vinkit toimi, on parempi kääntyä ammattilaisen puoleen. Siivousyritykset tarjoavat puhdistuspalveluja, joiden avulla ikävistä hajuista pääsee eroon tunneissa.

Mikä on ammattilaisten hajutaituuruuden salaisuus? Vastaus on yksinkertainen: otsonointi. Otsonikaasulla saadaan tehokkaasti puhdistettua tilasta kuin tilasta ei-toivotut hajut. Jopa vuosikymmeniä seinätapetteihin pinttynyt tupakan haju poistuu muutamassa vuorokaudessa, kun otsonaattori jätetään puhdistettavaan tilaan hurisemaan.. Otsonoinnilla hoidetaan niin eläinten, ihmisten kuin vaikkapa juuri tupakan tai mätänevän ruumiin aiheuttamat ikävät ja pinttyneet hajut.

Otsonoinnin teho ei jää yksin hajuhaittojen poistamiseen, sillä se poistaa tilasta epämiellyttävien tuoksujen lisäksi terveydelle haitallisia home- ja hiivasieniä sekä bakteereja ja viruksia. Otsonointia käytetään yleisesti tiloissa, jotka ovat kärsineet kosteusvaurioista. Homeelle herkästi oireilevat ovat saaneet avun otsonista, joten käsittely on palvelus sekä hajuaistille että omalle terveydelle.

Otsonointi vaatii ammattitaitoa

Otsonointi tulee ehdottomasti tilata alan ammattilaiselta. Tämä johtuu siitä, että ostoni on hengitettynä myrkyllinen kaasu. Käsittelyyn liittyy muutamia turvallisuussääntöjä, joiden noudattaminen on ehdottoman tärkeää.

Otsonoitavissa tiloissa ei saa oleskella ihmisiä eikä eläimiä. Kaikki elintarvikkeet tulee pakata ilmatiiviisti tai laittaa esimerkiksi jääkaappiin. Paljaaksi ei saisi jättää mitää, mikä mahdollisesti joutuu jossain vaiheessa suuhun. Mikäli hajut ovat tarttuneet huonekaluihin tai vaikkapa sohvatyynyihin tai muihin tekstiileihin, ne kannattaa imuroida ennen otsonikäsittelyä. Tekstiilit olisi hyvä sijoitella ilmavasti niin, että otsoni käsittelee ne läpikotaisin. Esimerkiksi peitteet ja tyynyt voi laittaa roikkumaan kaiteilta tai ripustaa oviin ja hengareihin. Kaappien ovet ja huoneiston sisäovet jätetään auki, jotta otsoni pääsee vapaasti kiertämään huoneistossa.

Laite asetetaan puolentoista metrin korkeudelle otsonoitavaan tilaan. Otsonoinnin tehostamiseksi tilaan kannattaa laittaa tuuletin, sillä otsoni on ilmaa raskaampaa ja painuu helposti lattiapintaan. Tuuletin edistää ilmankiertoa, ja näin otsoni puhdistaa talon lattiasta kattoon. Tuuletin myös pitää ilman liikkeessä, jotta otsoni kulkeutuu kaikkialle huoneistoon.

Otsonaattori on tavallisesti käynnissä yhdestä kolmeen vuorokautta. Ajan pituus riippuu tilan koosta ja hajuvahingon vakavuudesta. Vähäiset hajuhaitat hoituvat jopa muutamassa tunnissa, mutta esimerkiksi tulipalon jälkien korjaamiseen menee tavallisesti ainakin kolme vuorokautta.

Otsonoinnin aikana koneen pitää saada hoitaa hommansa rauhassa, joten otsonoitavaan tilaan meno on ehdottomasti kielletty. Otsonoinnin jälkeen huoneisto tuuletetaan huolellisesti vähintään kolmen tunnin ajan. Tuuletuksen aikana huoneistossa ei saa oleskella, mutta ikkunan voi käydä avaamassa, jotta raikas ilma pääsee sisälle huoneistoon.

Tuuletuksen jälkeen tila käydään tarkastamassa. Tarpeen tullen otsonointia jatketaan. Jos toimenpide on onnistunut, ja otsoni on tehnyt työnsä, tilaa voidaan käyttää jälleen normaalisti.

Vuokranantaja kohtaa vuokrasopimuksen päättymisen jälkeen usein ikävän ongelman: vuokralainen on tuprutellut sisätiloissa, vaikka se on laissa kielletty. Moni kansalainen harjoittaa laiskuuksissaan tottelemattomuutta ja vetäisee henkoset ikkunan tai pahimmilla pakkasilla liesituulettimen äärellä.

Välinpitämättömyyden seurauksena tupakan haju tarttuu talon kaikkiiin rakenteisiin ja pilaa pahimmillaan jopa naapuriasunnot. Monelle kerrostalon asukkaalle on tullut tutuksi ilmastointijärjestelmästä leijalevat tupakan tuoksu.

Otsoni häätää tupakanhajun tilasta kuin tilasta. Vaikka asunnossa olisi vuosikymmenten ajan asunut paatunut tervakeuhko, muutaman vuorokauden otsonointi tekee ihmeitä. Tupakan haju on usein hyvin tiukassa, joten laite on tyypillisesti päällä vähintään kolme vuorokautta, joskus jopa pidempään riippuen tilan koosta.

Ennen otsonointia asunto käsitellään Odor-pesumenetelmällä. Pesu tarkoittaa sitä, että kaikki pinnat pestään käsin ja niille laitetaan Odor-hajunsyöjäpesuainetta. Käsiteltävää alaa ovat tilan kaikki pinnat kattoa lukuun ottamatta. Pesuainetta levitetään niin kaappeihin, hyllyille, pöydille ja muille tasoille, oviin, karmeihin ja saranoihin, seiniin ja lattioilla, listoihin kuin pattereihin. Tämän jälkeen otsonointi voi alkaa.

Käsittelyn jälkeen jokainen vuokranantaja voi huokaista helpotuksesta, sillä otsonoinnin kiinnostuneita vuokralaisia riittää. Tervanhaju ei häädä tutustumaan tulleita pois, sillä se on kadonnut täysin.

Lemmikit levittävät hilsettä ja eritteiden hajua

Toinen erittäin yleinen ongelma asunnoissa on lemmikkien haju. Etenkin kissojen ominaishaju on hyvin voimakas, ja siksi kissanomistajat tunnistaa jo kaukaa. Ongelma on se, että haju tarttuu myös huoneistoihin, joissa kissat asuvat pitkiä aikoja.

Suurin ongelma piilee useimmiten kylpytiloissa, joissa yleensä pidetään kissanhiekkalaatikkoa. Vaikka kissan omistaja ei välttämättä haista hajua enää itse, asunnossa vierailivat tunnistavat jo ovella tutun tuoksun. Vaikka eläin olisi viety tilasta pois, haju leijailee ilmassa vielä pitkään.

Otsonaattori puhdistaa asunnoista pinttyneen lemmikkieläinten hajun tavallisesti parissa vuorokaudessa. Otsonointikäsittely on hyvä tehdä, mikäli kissat tai koirat aiheuttavat allergiaa, sillä otsoni poistaa tilasta myös eläinten hilseen. Käsittelyn jälkeen erilaisten sisäilmaongelmien vuoksi oireilevat voivat hengittää vapaasti, sillä lemmikkieläinten hajuhaittojen lisäksi otsonoinnilla on ratkaistu monen huoneiston homeongelmat.

Auto puhdistuu muutamassa tunnissa

Kesäisin teillä näkee paljon kulkupelejä, joiden ikkuna avautuu säännöllisesti. Ulos pilkistää savukkeen hehkuvan punainen pää, ja pian takaatulevan tuulilasiin lentää nokinen natsa. Toisin kuin sisätiloissa, autossa tupakoiminen ei ole kiellettyä, joten moni ottaa ilon irti kauniista kesäkeleistä.

Ostotilanteessa uutta omistajaa ei välttämättä naurata. Jos on itse tottunut hengittämään raikasta ilmaa, tunkkainen tupakanhaju aiheuttaa helposti päänsärkyä. Asiaa pahentaa taustapeilissä roikkuva wunderbaum, jolla hajuhaittoja on yritetty peitellä. Keinotekoiset hajusteet ovat monelle jopa pahempi päänsäryn aiheuttaja kuin itse tupakka. Kaunis koriste ei juuri ylennä mieltä, jos ajaminen on silkkaa kärsimystä.

Ongelmaa on onneksi olemassa nopea ratkaisu, sillä otsonipuhdistus ei rajoitu yksin rakennusten puhdistamiseen. Otsonilla voidaan poistaa hajuhaitat rakennusten tapaan esimerkiksi autoista samoin kuin asuntovaunuista ja autoista. Jos menopelissäsi tuoksuu kukkasten sijaan wunderbaum, otsonointi auttaa pääsemään eroon ongelmasta – enää ei auton ratissa tarvitse kärsiä pääkivuista.

Otsonoinnissa otetaan huomioon tilan koko, ja siksi auton hajuhaitoista pääsee eroon tavallisesti alle vuorokaudessa. Ennen auton otsonointia kannattaa auton sisätilat imuroida huolellisesti, jotta käsittelyn teho olisi paras mahdollinen. Autossa on paljon pehmustettuja pintoja, joiden sisään hajut ovat imeytyneet. Tästä syystä hajut on hyvä imaista pois ennen otsonaattorin käynnistämistä.

Auton otsonoinnissa pätevät samat säännöt kuin rakennusten otsonikäsittelyssä: auton sisätilat on tehtävä ilmatiiviiksi, jotta otsoni pystyy puhdistamaan tehokkaasti. Autoon ei saa mennä käsittelyn aikana, ja se on tuuletettava huolellisesti otsonoinnin jälkeen.

Käsittelyn jälkeen auto on kuin uusi: häiritsevät hajut ovat kadonneet ja päänsärky poissa. Voit nauttia ajamisesta täysin rinnoin!